חוקרי האוניברסיטה העברית מהפקולטה לחקלאות, מזון והסביבה, בהובלת בוגר העברית פרופ' יוסי הירשברג, מומחה לגנטיקה, ביולוגיה מולקולרית והנדסה גנטית בצמחים מהמכון למדעי החיים, הצליחו ליצור עגבנייה חדשה ומיוחדת אותה כינו "קסנטומטו". העגבנייה מכילה ריכוז גבוה של נוגד חמצון המעכב עיוורון תלוי גיל. בזכות ההצלחה בפיתוח העגבנייה המועשרת ובשל העובדה שהייצור שלה יחסית פשוט וצורתה ואף טעמה יחסית נשמרים, החוקרים מקווים שהפצה המונית של הקסנטומטו תתרום לבריאות האדם ותפחית את התחלואה של מחלות ניווניות.
העבודה המחקרית נעשתה על ידי הסטודנט אורי קרניאל ממעבדתו של פרופ' יוסי הירשברג, בשיתוף עם הסטודנט עמית קוך ופרופ' דני זמיר מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית, ופורסמה לאחרונה בכתב העת Plant Biotechnology Journal. חברת "יישום" של האוניברסיטה העברית הגישה בקשה לרישום פטנט על הטכנולוגיה החדשה.
צילום: עמית קוך