מחקר פורץ דרך של בוגרת העברית - תקווה למשותקים: טיפול שגורם לגוף "לתקן את עצמו"
תרופה חדשנית שנשאפת דרך האף עשויה לשקם נכים שגופם שותק עקב טראומה קשה בעמוד השדרה. במחקר מהפכני שמתנהל בהובלת מומחים מהטכניון וחברת ההזנק "נורקסון ביולוג'יק" הצליחו המדענים "להעמיד על הרגליים" חולדות שחוט השדרה שלהן נותק לחלוטין, באמצעות טיפול לא פולשני: "הסנפת" תרופה שהביאה לצמיחה מחדש של העצבים בחוט השדרה, כך שהן חזרו ללכת.
הפיתוח הוא בשורה של ממש, אם יתברר שהתרופה תועיל גם לבני אדם שעמוד השדרה שלהם נפגע בפיגוע, בתאונה או בקרב. התרופה מבוססת על הנדסת רקמות ועל טכנולוגיית RNA, המוכרת בין השאר מחיסוני הקורונה של פייזר. כאן, במקום להעניק חיסון מגונן, המולקולה גורמת לגוף "לתקן את עצמו".
"הכול התחיל בפנייה של מנכ"ל קרן ישראל לנפגעי חוט שדרה, ישראל גולדברג, שביקש לבדוק אם אוכל להשתמש בטכנולוגיות הנדסת רקמות כדי לרפא משותקים", מספרת פרופ' שולמית לבנברג, ראש המעבדה בפקולטה להנדסה ביו־רפואית בטכניון, בוגרת האוניברסיטה העברית. לבנברג והחוקרים שלצידה, שמחקריהם התמקדו עד כה בתיקון רקמות פגומות, החליטו להיענות לאתגר ולחפש דרכים לשקם את הפגיעה בחוט השדרה, המובילה לנכות קשה.
המחקר פורץ הדרך עובר כעת תהליך פיתוח משלים, לפני שיוגש לאישור מנהל התרופות והמזון האמריקני לקראת ניסויים בבני אדם. החברה שעומדת מאחוריו, נורקסון ביולוג'יק, נוסדה בשיתוף פעולה בין פרופ' לבנברג, פרופ' דניאל אופן מאוניברסיטת תל־אביב ויזם הביוטכנולוגיה יורם דרוקר.