check
פרוצדורות במחלקת רפואה פנימית | בית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי

פרוצדורות

פרוצדורות במחלקה


צוות המחלקה

צוות המחלקה


רפואה פנימית

רפואה פנימית חיות מחמד


 

דרכי התקשרות עם המחלקה, כולל זימון תורים, בימי העבודה א'-ה' בין השעות 08:00-16:00 בטלפון 03-9688515, וואטסאפ (להודעות בלבד) 050-6227491 או במייל

 medicine.koret@mail.huji.ac.il

Table of Contents

פרוצדורות במחלקת רפואה פנימית

המחלקה לרפואה פנימית מבצעת מגוון רחב של פרוצדורות מבצעת מגוון רחב של פרוצדורות אבחוניות וטיפוליות.

מערכת עיכול

אנדוסקופיה של מערכת העיכול העליונה והתחתונה

הפרוצדורה נעשית בעיקר לצורך מטרות אבחוניות, כולל לקיחת דוגמאות (ביופסיות) בבעלי חיים המציגים סימני מחלה כגון פליטות, הקאות ושלשולים כרוניים.

השימוש באנדוסקופ מאפשר גם לבצע פרוצדורות טיפוליות בצורה זעיר פולשנית כגון הוצאה של גופים זרים, הסרה של מסות ממערכת העיכול על ידי לייזר, הרחבת היצריות על ידי בלון והכנסת סטנטים למקטעים מוצרים והכנסת צינור הזנה לקיבה.

הכנסת צינור הזנה
הכנסת צינור הזנה לקיבה באנדוסקופיה בכלב הסובל מדלקת בוושט המפריעה לתהליך הבליעה

Ambulatory light-based imaging (ALI) device

קפסולה המכילה מצלמה, ניתנת בבליעה ומשמשת לצילום של פנים מערכת העיכול, החל מהקיבה וכולל כל המעי הדק והגס. המצלמה מאפשרת הדגמה של כל מערכת העיכול, כולל חלקים שלא ניתן להגיע אליהם באנדוסקופיה. הדגמה של פנים מערכת העיכול מאפשר לראות לקויות שלא תמיד ניתן לראות בניתוח חוקר בטן, בו נראית מערכת העיכול מחלקה החיצוני. במצלמה נעשה שימוש במקרה של אנמיה החשודה על רקע של דימום למערכת העיכול, הערכת בעיות בתנועתיות ופינוי של חלקי המעי השונים וחיפוש פתולוגיות כגון כיבים /גידולים שלא נראו באנדוסקופיה רגילה או אולטרא-סאונד בטן. 

פנימית 1  
כיב קטן ומדמם (מוקף בעיגול) שצולם על ידי ALICAM בכלב עם אנמיה בלתי מוסברת

השתלת צואה

בתהליך זה נלקחת צואה מכלב או חתול תורם ומועברת על ידי מתן בחוקן לכלב או חתול חולה. התהליך מבוצע בטשטוש קל ונמשך 20-30 דקות. התורם עובר בדיקות נרחבות במטרה לקבוע שאכן מדובר בבעל חיים בריא לחלוטין, שאינו נושא גורמים זיהומיים ולא סובל מכל מצב מחלה שהוא. המטרה הינה להעביר את אוכלוסיית המיקרובים המצויים באופן נורמלי במערכת העיכול, וכן את התוצרים שלהם (ויטמינים חיוניים, חומצות שומן חיוניות ועוד), מתורם בריא לחיה אשר סובלת ממחלות מערכת עיכול המלוות בחוסר איזון של אוכלוסיית המיקרובים במעי. הטיפול נמצא כמועיל במחלות מערכת עיכול זיהומיות ודלקתיות ומצוי כיום בבדיקה בשלל מצבי מחלה נוספים בתוך ומחוץ למערכת העיכול.

השתלת צואה   הכנת צואה להשתלה

דיאליזה

פגיעה פתאומית (אקוטית) בתפקוד הכליות הינה מצב מסכן חיים המלווה בהצטברות של רעלים בדם. פגיעה זו להיות הפיכה במקרים רבים, אך בעל החיים עלול למות כתוצאה מהצטברות הרעלים, עוד לפני שהייתה לכליות הזדמנות להחלים. טיפול בדיאליזה הוא טיפול מתקדם אשר מחליף את תפקודי הכליות; מסלק את הרעלים מהדם, מתקן את מאזן החומצה בסיס, מאזן המלחים ומאזן נוזלים, כל זאת עד אשר הכליות מחלימות. בנוסף, דיאליזה עשויה לשמש כטיפול במקרים של הרעלות מסוימות, על ידי סילוק הגורם הרעיל מהדם.
בבית החולים יחידת דיאליזה כוללת מכונות המיועדות לטיפולי דיאליזה בבעל חיים המאושפזים במחלקת הטיפול נמרץ וכן מכונות המיועדות למטופלים יציבים יותר, ובכך מתאפשר הטיפול המתאים והבטוח ביותר לכל מטופל. צוות היחידה כולל רופאים עם הכשרה נרחבת בתחום הדיאליזה והיחידה כוללת ציוד דיאליזה המותאם לכלבים וחתולים וכן ציוד ניטור מתקדם.

פנימית דיאליזה

לינק לפוסט: https://www.facebook.com/174077572664984/posts/3081663161906396?sfns=mo

ולכתבה: https://www.israelhayom.co.il/article/336687

פלזמפרזיס / החלפת פלזמה

טיפול זה מבוסס על סילוק מרכיב הפלזמה מהדם והחלפתו בפלזמה מכלב תורם. החלפת פלזמה מהווה טיפול להרעלות (לדוגמה הרעלת נורופן, אדוויל ותרופות נוספות ממשפחה זו) וכן למחלות אוטו-אימוניות שונות אשר אינן מגיבות באופן מספק לטיפול תרופתי. הטיפול מבוצע באמצעות ציוד ייחודי, אליו מחובר המטופל ובאמצעותו מתבצע סינון הפלזמה מהדם תוך החזרת פלזמה "נקייה" אל המטופל.

החלפת פלזמה   החלפת פלזמה בכלב

מערכת שתן

בית החולים מציוד בציוד מתקדם שמאפשר ביצוע פרוצדורות אבחוניות וטיפוליות של מערכת השתן.

אנדוסקופיה של מערכת השתן (ציסטוסקופיה) היא כלי רגיש לאבחון בעיות מולדות ונרכשות של מערכת השתן. פרוצדורה זו מאפשרת הערכה של מערכת השתן בזמן הפרוצדורה ואפשרות להתערבות אבחונית (כגון לקיחת ביופסיות) וטיפולית.

תיקון של אורטרים אקטופיים

אורטר אקטופי הינו חיבור לא תקין של הצינור אשר מגיע מהכליה לשלפוחית (אורטר). מדובר בבעיה התפתחותית מולדת, שתוצאתה היא בריחת שתן כבר מגיל צעיר. בעבר, ניתן היה לתקן בעיה זו באמצעות ניתוח בלבד. כיום, ניתן לאבחן את הבעיה ולתקן אותה על ידי שימוש בסיב לייזר בהנחיית האנדוסקופ (מצלמה זעירה). פרוצדורה זו היא זעיר פולשנית ונעשית ללא צורך בניתוח או חתך כלשהו, דבר אשר מאפשר התאוששות והחלמה מהירות ללא צורך באשפוז. 

ריסוק אבנים באמצעות לייזר

בית החולים מצויד במכשיר לייזר לריסוק אבנים בדרכי השתן. הפרוצדורה מתבצעת בהנחיית מצלמה זעירה ולאחר שהאבנים מרוסקת הן נשטפות אל מחוץ למערכת השתן. הפעולה אינה פולשנית ולמעשה מחליפה ניתוח פולשני ומאפשרת התאוששות מהירה וקלה יותר.

מדידה של לחצים לאורך האורתרה

כלי אבחון המשמש לאבחון בכלבים עם בריחת שתן אשר אינם מגיבים לטיפול תרופתי.

הזרקה של חומר תופס נפח

טיפול המוצע לכלבות עם בריחת שתן, מצב הנפוץ בעיקר בכלבות מעוקרות בגיל ביניים-מבוגר. מדובר בפרוצדורה זעיר-פולשנית אשר אינה כרוכה בניתוח. בפרוצדורה מוזרק לצינור השופכה בהנחיית מצלמה חומר תופס נפח, החומר מונע את בריחת השתן לתקופה של מספר חודשים ומהווה פתרון אידאלי לכלבות אשר אינן מגיבות לטיפול תרופתי או שבעליהן אינם מעוניינים לטפל תרופתית באופן קבוע.

לינק לדף המידע:
https://vethospital.huji.ac.il/Urinary%20incontinence

הנחת סטנט באורתרה (שופכה)

גידול בצינורית השופכה הינו נפוץ יחסית בכלבים ומוביל לקושי במתן שתן אשר עשוי להחמיר לכדי חסימת שתן. כיוון שלא קיים טיפול כירורגי להסרת הגידול מצינורית השופכה, ניתן לטפל בחסימת השתן על ידי הנחת סטנט. הסטנט מוכנס תחת הנחיית מצלמה קטנה והדמיית פלורוסקופ ועל אף שאינו מרפא את הגידול עצמו, הוא מאפשר טיפול בחסימת השתן והקניית איכות חיים טובה. קיימים מצבים נוספים, שפירים, היכולים להוביל לחסימת צינורית השופכה והעשויים להשתפר עם הנחת סטנט (היצרות, שגשוג שפיר).

מערכת נשימה

אנדוסקופיה של מערכת הנשימה

הערכה של דרכי נשימה עליונות ותחתונות. פרוצדורה זו נעשית בעיקר לצרכי אבחון אבל יכולה לשמש לצרכים טיפולים כגון הוצאה של גופים זרים ממערכת העיכול או הסקה של מסות באמצעות לייזר. 

הנחת סטנט בקנה הנשימה

קריסת קנה הינה מחלה המאובחנת בעיקר בגזעים קטנים כגון יורקשייר טרייר ופומרניאן. כלבים עם קריסת קנה עשויים לסבול משיעול, חרחורים, ירידה בסיבולת ובמצבים מתקדמים אף קושי נשמתי העלול להתפתח לכדי סכנת חיים. בכלבים בהם קריסת הקנה גורמת לסימנים משמעותיים ואשר אינם מגיבים לטיפול תרופתי ניתוח לטפל בקריסה על ידי הנחת סטנט (תומכן) בקנה הנשימה. הפרוצדורה אינה כרוכה בניתוח ומבוצעת תחת הנחית מצלמה המוכנסת לקנה הנשימה בשילוב עם הדמיית פלורוסקופ. לפרוצדורה סיכויי הצלחה גבוהים והיא עשויה להציל חיים.

לינקים:

https://www.facebook.com/174077572664984/posts/4061784833894219?sfns=mo
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2279547932117927&id=174077572664984

כבד

תיקון שאנטים בכבד

שאנט הוא כלי דם אשר עוקף את הכבד וכתוצאה מכך מונע ניטרול של רעלים אשר מגיעים ממערכת העיכול ובאופן נורמלי מטופלים על ידי הכבד. הטיפול עד השנים האחרונות היה ניתוח. כעת, ניתן לבצע תיקון של שאנטים מסוימים שלא בניתוח, אלא בצנתור על ידי הגעה וסגירה של כלי הדם שאינו נורמאלי, כל זאת בעזרת גישה לא פולשנית וללא כל חתך. התוצאה היא התאוששות מהירה וללא כאב הכרוך בניתוח.

לינק לפוסט: 
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2798710376868344&id=174077572664984

המטולוגיה

ניקור מח עצם

בחיות בהן יש אנומליות בספירת הדם, שמקורן אינו ברור, או כשיש צורך להעריך את תפקוד מח העצם, האחראי על ייצור כל שורות תאי הדם, כשיש חשש לגידולים מסוג לוקמיה (או אחרים) במח העצם, או בעת חשד לנגיעות מח העצם בטפילים או בפטרת, נדרש ניקור העצם על מנת לקבל דגימה של מח העצם, בו נעשה ייצור שורות תאי הדם. הפרוצדורה נעשית בהרדמה קצרה, ובה מוכנסת מחט סטרילית מיוחדת לחלל העצם, ומח העצם נדגם להערכה מיקרוסקופית מיידית (בציטולוגיה), וכן ניתן לקחת ביופסיה (core biopsy) באמצעות אותה מחט, ואותה ניתן לשלוח להערכה פתולוגית (היסטופתולוגיה). ניתן גם לשלוח דגימת מח עצם לבדיקות מולקולריות לטפילי דם, דבר המעלה את רגישותן של בדיקות אלו לזיהוי הטפילים. בחינת מח העצם בציטולוגיה נעשית על ידי רופאים פנימיים מומחים שעברו הכשרה לבחינה של מח העצם. ההתאוששות מהפרוצדורה מהירה, והיא אינה כרוכה בסיכונים משמעותיים.

בדיקות מעבדה

בבית החולים יש מכשירים סופרי דם איכותיים המספקים מדדים רבים בספירת הדם, מעבר לאלו הקיימים ברוב המכשירים סופרי הדם במרפאות הווטרינרית. בכל ספירת דם גם נעשית הסתכלות על משט הדם של החיה, דבר המאפשר זיהוי חריגות אותן המכשירים האוטומטיים אינם מסוגלים לזהות, וכן אבחון של טפילי דם (כגון גורמי קדחות קרצית).

בבית החולים גם שורה של מכשירים להערכת תפקודי טסיות הדם וקרישת הדם. הערכה גלובלית של הקרישה נעשית על ידי מכשיר הנקרא טרומבואלאסטומטר (השיטה נקראת Thromboelstometry), היחיד בישראל בתחום הרפואה הווטרינרית, הבודק את התכונות של קריש הדם תוך כדי היווצרותו, כולל המהלכים לפירוקו. באמצעות שיטה ייחודית זו, מתקבלת תמונה המשלבת את האינטראקציה בין טסיות הדם (התאים בדם האחראיים לקרישת הדם), חלבוני הקרישה, והחלבונים האחראיים לפירוק קריש הדם.

במעבדת בית החולים יש גם מכשיר, ייחודי בתחום הווטרינריה בישראל, הבודק את תפקוד טסיות הדם, ומאפשר זיהוי של מגוון מצבים מולדים ונרכשים המביאים  להפרעות דימומיות בגלל פגיעה תפקודית בטסיות הדם (טרומבוציטופתיה), גם אם ספירת טסיות הדם תקינה.

בדיקות מורכבות להערכת קרישת הדם כמו גם למדידת רמת החומר העיקרי המונע היווצרות קרישי דם גוף (אנטיטרומבין) או מדידת ריכוז D-dimer (שריכוז גבוה שלו מהווה עדות להיווצרות קרישי דם) נעשות שגרתית במעבדת ביה"ח.