check
הקמפוסים שלנו | האוניברסיטה העברית בירושלים

הקמפוסים שלנו

הקמפוסים שלנו

הקמפוסים של האוניברסיטה העברית

 

קמפוס הר הצופים

קמפוס הר הצופים הוא הקמפוס הראשון של האוניברסיטה. הקמפוס נבנה סביב אחוזתו הגדולה של ג'ון גריי היל, בהוראת צוואתו לאחר מותו. ביולי 1918 הונחה אבן פינה לקמפוס. ב-1 באפריל 1925 התקיים טקס חנוכת האוניברסיטה בנוכחותם של הלורד ארתור ג'יימס בלפור, הרבנים הראשיים וביניהם הרב קוק, נציגי מדינות, ארגוני צדקה ואנשי דת רבים.

עם פרוץ מלחמת העצמאות עזבו סגל ההוראה, המנהל והסטודנטים את הקמפוס בגלל 

יריות מהכפרים הערבים הסמוכים. מחלקות האוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה, המשיכו לפעול במבנים אחרים בעיר. 

 

עם איחוד ירושלים במלחמת ששת הימים התחיל שחזור והרחבה של קמפוס הר הצופים, שזכה לתנופת בנייה רחבה. בסיומו הושארו מחלקות מדעי הטבע בקמפוס בגבעת רם, 

והמחלקות האחרות עברו להר הצופים. 

 

כיום נמצאים בקמפוס הר הצופים הפקולטה למדעי הרוח, הפקולטה למדעי החברה, הפקולטה למשפטים והמכון לקרימינולוגיה, בית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית, בית הספר למדיניות ציבורית, בית הספר לחינוך, בית הספר לריפוי בעיסוק, בית הספר למנהל עסקים, המכון ללימודים עירוניים ואזוריים, בית הספר לתלמידים מחו"ל ע"ש רוטברג והמכון לארכאולוגיה.

 

קמפוס אדמונד י' ספרא (גבעת רם)

קמפוס אדמונד י' ספרא החל להיבנות באזור גבעת רם בירושלים בשנת 1953.

בניית הקמפוס בגבעת רם באה לפתור את המצב שנוצר בתום מלחמת העצמאות,

כשקמפוס הר הצופים נשאר אומנם בשליטת ישראל, אבל בהיעדר רצף טריטוריאלי עם החלק היהודי של ירושלים, לא ניתן היה לקיים בו לימודים והאוניברסיטה נאלצה למצוא משכן אחר בבתים זמניים בעיר.

 

קמפוס האוניברסיטה נבנה על פי עקרונות קריית הממשלה הסמוכה - בסגנון "עיר הגנים" האנגלית המורכבת ממבנים פזורים בשטח ירוק שאת כולו מקיף כביש טבעתי. 

הקמת המבנים הושלמה עד שנת 1967, המועד שבו הוחלט על העברת חלק מהפקולטות לקמפוס הר הצופים. 

בשנת 2005 שונה שמו של הקמפוס ל"קמפוס אדמונד י' ספרא (גבעת רם)", על שמו של הנדבן אדמונד י' ספרא.

 

כיום נמצאים בקמפוס הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע, בית הספר להנדסה ולמדעי המחשב, מרכז אדמונד ולילי ספרא לחקר המוח ELSC, המכון הישראלי ללימודים מתקדמים, המכון למדעי החיים ע"ש אלכסנדר סילברמן, המכון למדעי כדור הארץ, המכון לכימיה, מכון קזאלי לכימיה יישומית ומכון רקח לפיזיקה. 

 

קמפוס עין כרם

ב-1960 חנכה האוניברסיטה את המרכז הרפואי בעין כרם. כמו גבעת רם, גם הוא נועד לשמש חלופה לבית החולים בהר הצופים. הפקולטה לרפואה ובית הספר לרפואת שיניים הוקמו בסוף שנות ה-50' של המאה ה-20. בית החולים הדסה עין כרם הוקם בשנת 1961, ובשנת 1965 עברו בית הספר לרפואה ובית הספר לרפואת שיניים לקמפוס עין כרם החדש, שלימים הפכו לפקולטות עצמאיות. 

 

בשנת 1972 עבר גם בית הספר לרוקחות לקמפוס עין כרם, וביחד עם בית הספר לאחיות, בית הספר לריפוי בעיסוק ובית הספר לבריאות ציבורית, אוחדו כולם תחת "הפקולטה לרפואה". 

כיום נמצאים בקמפוס עין כרם הפקולטה לרפואה, הפקולטה לרפואת שיניים, בית הספר לרוקחות ובית הספר לסיעוד. 


הפקולטה לחקלאות

הפקולטה למדעי החקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית היא פקולטה של האוניברסיטה העברית וממוקמת בצפון רחובות. 

הפקולטה היא המכון היחיד ללימודים אקדמיים במדינת ישראל שמציע גם תארים אוניברסיטאיים במדעי החקלאות. 

בשנת 1942 פתח המכון לחקלאות את שעריו ולמדו בו 21 סטודנטים לתואר שני. 

בשנת 1952 הפך המכון לפקולטה סדירה באוניברסיטה המקנה תואר מוסמך ודוקטור לפילוסופיה. 

מספר שנים אחר כך, בעקבות הביקוש למורים ולמדריכים בעלי השכלה גבוהה בחקלאות, 

הונהגו בפקולטה גם לימודים לתואר בוגר במדעי החקלאות. נוסף על הלימודים הסדירים נפתחו מגוון מסלולים מיוחדים, ובהם הקורסים לרכזי משקים.

בשנת 1985 נפתח בית הספר לרפואה וטרינרית ע"ש קורֵט (Koret). זהו המוסד היחיד בישראל המעניק תואר "דוקטור לרפואה וטרינרית" (D.V.M). 

בשנת 1978 הוקם בפקולטה בית-הספר לכלכלת-הבית, שהוסב מאוחר יותר לבית הספר למדעי התזונה, והפקולטה הוסמכה להעניק תואר בוגר במדעי התזונה. 

משנת 1996 (תשנ"ז) החלה הפקולטה להעניק תואר מוסמך במדעי התזונה.

כיום לומדים בפקולטה למעלה מ-2,000 סטודנטים.

 

בית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי- בית דגן

בשנת 1986 הוקם בקריה החקלאית בבית דגן, סמוך למרכז וולקני, בית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי. זהו בית החולים האוניברסיטאי היחיד לחיות בישראל. בבית החולים עוברים הסטודנטים לווטרינריה את הכשרתם הקלינית ולמעלה מ-10,000 בעלי חיים מטופלים בו מדי שנה.

בבית החולים מועסקים רופאים וטרינרים כאשר חלק ניכר מהם מומחים בינלאומיים בעלי הסמכה מטעם מוסדות אירופאים או אמריקאים. 

בית החולים כולל מרפאות מומחים בתחומים רפואיים רבים ובהם אופתלמולוגיה, אונקולוגיה, נוירולוגיה, דרמטולוגיה, קרדיולוגיה, רפואת שיניים, רפואה פנימית, כירורגיה, פוריות, הדמיה ועוד. בית החולים מספק שירותי חירום וטיפול נמרץ בכל שעות היממה ובכל ימות השנה, ופועל בו בנק דם שהוקם בשנת 2004.

 

המכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים באילת

המכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים באילת הוקם על בסיס המעבדה לביולוגיה ימית על שם ה. שטייניץ שנוסדה על ידי האוניברסיטה העברית בשנת 1968. 

במשך למעלה מעשור, כשחופי סיני היו בידי ישראל, התקיימו במעבדה סקרים ומחקרים רחבי היקף בכל תחומי מדעי הים, לאורך שוניות האלמוגים ובים הפתוח. 

הפעילויות שכללו גם הוראה בכל הרמות, נעשו בשיתוף פעולה עם חוקרים ממוסדות אחרים, בעיקר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת בר אילן.

ההטרוגניות הדיסציפלינרית והפריסה של מדעי הים על פני מספר רב של מוסדות אקדמיים, הובילה את המועצה להשכלה גבוהה בשנת 1985 להפוך את המעבדה ע"ש ה. שטייניץ למכון בינאוניברסיטאי. 

על רקע זה הוקם המכון והוכפף לוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת), כשהאוניברסיטה העברית ממשיכה לשאת בבעלות ובפיתוח הפיזי של נכסי המכון. 

המכון הבינאוניברסיטאי הוא המוסד האקדמי היחיד בישראל שבו שותפות כל האוניברסיטאות, שתקציבו ומערך ניהולו נקבעים ישירות על ידי ות"ת.