דבר המנהל האקדמי

גד יאיר 

פרופ' גד יאיר, מנהל אקדמי, המכון לחקר הטיפוח בחינוך

האוניברסיטה העברית בירושלים תמכה בהקמתו של המכון לחקר הטיפוח בחינוך במטרה לבצע מחקרים ולהפעיל תכניות ניסוייות חדשניות בתחום טיפוחן החינוכי של אוכלוסיות חלשות בישראל. המכון הוא אחת מן הזרועות העיקריות של אחריות חברתית של האוניברסיטה, והוא משמש פעמים רבות כפניה האחראיות בפני הציבור ומנהיגיו במשרדי ממשלה שונים. יתירה מזאת, הפעילות הגלובלית של המכון מביאה לשעריו דמויות מפתח מן העולם, הזוכים לטעימה מתרומתה של האוניברסיטה העברית לעולם. נזכיר, לדוגמה, ביקורים של הילארי קלינטון, או של נציגת המלכה מקנדה – ביקורים ששימשו גם מנוף להרחבת פעילות המכון מעבר לגבולות ישראל.

אנו שולחים יד מזמינה לחוקרים צעירים המעוניינים ליטול חלק בעשייה החינוכית בישראל – המכון הוא חממה לרעיונות, לפרויקטים ולמחקרים והנכם מוזמנים להציע פעילויות ולהצטרף למסגרות התומכות של המכון. כמו כן, עבודה במכון משמשת לסטודנטים העובדים בו כמקפצה מתודולוגית והם רוכשים בו הכשרה מקצועית שלא תסולא בפז. הסטודנטים העובדים במכון זוכים להשתבץ בזכות עבודתם בו בארגונים נוספים – במכון סאלד, במכון מנדל, במכון ברוקדייל ובג'וינט, וחלקם משמשים כמובילים של תכניות לימוד במכללות להוראה. תרומתו של המכון נמדדת הרבה מעבר לפעילותו היומיומית.

אנו שולחים גם הזמנה לבכירים וותיקים במערכת החינוך – אם יש עוד חלום שנותר לכם להגשים, עשו זאת איתנו. נסייע, נדריך, נתמוך ונתלהב אתכם. יש הרבה מה לעשות בחינוך בישראל, מהגיל הרך ועד לאוניברסיטה, ואנו מתכוונים לשרת נאמנה את כל שותפינו לחזון ולדרך ולעבוד איתם כתף לכתף. לכולנו יש עוד אתגרים רבים קדימה.

לשותפות זו אנחנו מביאים עשייה שוטפת בעשרות בתי ספר יסודיים ברחבי הארץ ובחו“ל ועבודה מול אלפי משפחות בגיל הרך. אנחנו פועלים מהנגב ועד לצפון הארץ, מלווים מסגרות שיוצרות חיים נורמטיביים למי שלא התברכו בכך, מפעילים תיכון משלנו לבני נוער שהמערכת הרגילה לא התמודדה איתם ואף גן ילדים ניסויי. אנחנו שותפים לקרנות וארגונים נוספים, ועושים כל הזמן ”יותר עם פחות“ ומחפשים דרכים נוספות להעצים את החלשים ולסייע למתקשים. בהינתן מדיניות הממלכה ונתוני הפתיחה של אוכלוסייתה, סביר להניח כי יהיו לנו אתגרים מסוג זה גם בדור הבא. ולמרות זאת המאבק הוא על כל נפש, כאן ועכשיו, כי הפוטנציאל האנושי הוא רב, ואם לא נסייע להוציאו אל הפועל, נפסיד כחברה, כאוניברסיטה וכיחידים. אנחנו פה יחד עם שותפינו להרבות פוטנציאל בעולם.

בימים אלו אני אמור לסיים שבע שנות שירות. בשנים הללו שמר המכון על יציבות כלכלית וערכית. בשנים אלו גם הוקמה יחידת סקרים והערכה, המשרתת גופים מחוץ לאוניברסיטה ובתוכה. אני שבע רצון לסיים את תפקידי כשתקציב המכון נמצא בשיא ואני תקווה שמחליפתי או מחליפי ימנפו עוד את פעילויות המכון - לטובת הקבוצות בפריפריה הישראלית. תודתי שלוחה לכל עובדי המכון, שממשיכים לשרת בהצלחה משפחות, ילדים, גננות, מורות ומנהלות בארץ ובעולם.